Wat is de wettelijke boekhoudplicht?

Waarschijnlijk heeft u het wel eens voorbij zien komen: de wettelijke boekhoudplicht. Wat houdt dit nu precies en wanneer geldt dit voor u en uw organisatie. John legt het u haarfijn uit, zodat u nooit meer hoeft te twijfelen wat het nu precies is. De boekhoudplicht is al geruime tijd een bekende wet voor Nederlandse ondernemers, aangezien deze al sinds 1993 in ons land geldt. De boekhoudplicht geldt voor alle bedrijven en ZZP-ers en verplicht deze groepen om adequaat de boekhouding bij te houden. Dit wil zeggen dat alle rekeningen, bonnetjes etc. opgeslagen dienen te worden zodat deze nogmaals kunnen worden ingezien. Het kan namelijk zo zijn dat de belastingdienst hier een keer inzicht in wil hebben om de correctheid van de ingevulde gegevens in te zien.

Boekhoudplicht ook voor de overheid

Ook de rijksoverheid wordt door de wetgeving in Nederland verplicht om de boekhouding correct bij te houden. Hierdoor wordt de rijksbegroting dus ook door middel van de formele wet geregeld, wat invulling geeft aan de grondwet van ons land. De volledige wetgeving omtrent het doen van de boekhouding is te vinden in het Burgerlijk Wetboek. Hierin staat uitgelegd wanneer een bedrijf of rechtspersoon zich aan deze wet moet houden en uiteraard wat deze wet inhoudt. 

Hoe voldoet u aan deze wet?

De boekhouding kan door u zelf of door een collega worden gedaan. Daarnaast is het ook nog mogelijk om hier iemand van buitenaf voor in te schakelen. Deze mensen zijn vaak volledig gespecialiseerd in het doen van de boekhouding en zorgen ervoor dat dit tot in de puntjes verzorgd is. Wanneer u er voor kiest om dit zelf te doen is het slim om hiervoor gebruik te maken van een boekhoudprogramma. Zo heeft u alle gegevens overzichtelijk in één programma, waardoor het ook erg gemakkelijk wordt om eventueel iets terug te zoeken. Zo komt u nooit in de problemen met de belastingdienst, mochten zij u om oude gegevens vragen.

Bekijk ook..