Boekhouden

Het doen van boekhouden is niet iets wat alleen maar noodzakelijk is voor een organisatie, het is ook nog eens verplicht volgens de wet. Het doen van de boekhouding kan het beste beschreven worden als het bijhouden van alle uitgaven en inkomsten van een organisatie. Door dit soort gegevens bij te houden, wordt het voor de organisatie een stuk gemakkelijker om oude gegevens tevoorschijn te toveren in een situatie die deze gegevens vereist. Dit is met name ook handig voor belastinggerelateerde zaken, aangezien u hierdoor makkelijk inzicht heeft in financiële kwesties van misschien wel een aantal jaar oud. Zo heeft u ook altijd een poot om op te staan, mocht dit nodig zijn in een bepaalde omstandigheid

Het ontstaan van boekhouden

Het doen van de boekhouding is absoluut niet iets van de afgelopen tijd. Honderden jaren geleden werd er namelijk al een boekhouding bijgehouden, allereerst door handelaren en later door steeds meer marktkoopmannen. Het werd al snel duidelijk dat dit een handige manier is om bij te houden hoeveel winst of verlies er werd gemaakt, echter is het tegenwoordig dus gewoon een verplichting vanuit de overheid, waarmee gecontroleerd kan worden of een organisatie zich wel volledig aan de wet houdt.

Enkel en dubbel boekhouden

Er is nog een duidelijk verschil tussen boekhouden, namelijk het enkel en het dubbel boekhouden. Bij enkel boekhouden worden de boekingen bijgehouden en vervolgens direct toegevoegd aan de jaarrekening. Bij dubbel boekhouden worden de boekingen echter nogmaals in een apart register bijgehouden alvorens ze aan de jaarrekening worden toegevoegd. Op deze manier kunnen foute registraties voorkomen worden, waardoor er dus een foutloze boekhouding ontstaat. Boekhouden is dus iets wat al vele jaren een belangrijk begrip is in de zakelijke wereld en om deze reden is het in de afgelopen jaren steeds handiger om dit bij te houden, door middel van online boekhoudprogramma's.

Bekijk ook..